Skandinaviens största fisbutik i webb

Fiskebutiken

Varukorgen är tom

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Vilket ekolod passar mig?


Många fiskare tycker det är svårt att veta vilket ekolod som bäst skulle passa de egna behoven. Happy Anglers experter har samlat några tips som hjälper dig välja ett  ekolod eller en kombienhet.

  

Traditionellt ekolod - det förmånligaste alternativet

 

Det traditionella ekoloted känner många till. Det är fortfarande den mest använda ekolodstypen och ett säkert val både för fiske och för båtliv. Ekokäglan som avges av givaren är rund och dess bredd på botten beror på ekofrekvensen och vattendjupet. Det traditionella ekolodet är en basegenskap i nästan alla enheter som finns till salu i dag.

Det vanligaste monteringsstället för givaren är akterspegeln, där givaren monteras direkt eller på en ställning som möjliggör enkel höjdjustering. Det lönar sig att vara noggrann när man monterar givaren eftersom detta ofta är en avgörande faktor i fråga om ekobildens kvalitet och hur ekolodet fungerar i högre hastigheter. Läs alltså monteringsanvisningarna ordentligt! En tumregel är att givaren aldrig ska monteras vid steglister och att den ska vara ungefär på nivå med båtens botten Kolla här vårt ekolodssortiment.


CHIRP

Ett ekolod med CHIRP-teknologi skickar ut pulser på flera frekvenser samtidigt. Därför syns fiskar och bottenstrukturer märkbart tydligare och det blir mindre störningar på skärmen. Oftast finns CHIRP-tekniken med som egenskap i ett traditionellt ekolod, men den kan också användas i sidoseende ekolod eller ekolod med fotografiliknande bild. Här kan du kolla in våra chirp-ekolod.


Fotografiliknande vy i DSI-enheterDenna ekolodsteknik ger en betydligt skarpare och tydligare bild av fiskar, stim och bottenstrukturer än ett traditionellt ekolod. Det går mycket lättare att urskilja enskilda fiskar i ett stim eller nära botten än med ett traditionellt ekolod. Fungerar bäst när man söker fiskar, fiskstim eller bottenformationer och växtlighet. Givaren har en mycket tunn men bred solfjäderformad ekokägla. Det betyder att den inte lämpar sig för till exempel vertikalfiske eller pimpelfiske, eftersom det är svårt att träffa betet med den tunna, solfjäderformade käglan.
Vid trolling är det också osannolikt att få syn på trollingloden på ekolodets skärm. De flesta apparaterna har både ett traditionellt ekolod och fotografiliknande ekoteknik. Genom att dela skärmen får man lätt båda bilderna bredvid varandra och kan utnyttja båda samtidigt. Den möjligheten ger också erfarna fiskare en ny inblick i välbekanta vatten. Ett sådant här ekolod är också ett ypperligt hjälpmedel vid kastfiske och trolling. Katso tästä video normaalin ja DSI-kaikuluotaimen eroista.Titta på en video om skillnaderna mellan vanliga och DSI-ekolod.

DSI-ekolodsteknikens namn enligt varumärke

Sidoseende ekolod - den exaktaste bilden av bottenformernaViistokaikuluotain erepresenterar samma teknik som ekolod med fotografiliknande bild, men med den skillnaden att de lodar åt sidan.

Kaikukuvassa vene kulkee kuvassa ylhäällä keskellä. Pohja näkyy kummallakin puolella kaikukuvaa ja sen välinen alue on välivettä. Viistokaikuluotaimen anturikeila on viuhkamainen ja kapea. Laitteiden malleista riippuen viistokaikuluotain voi olla osa laitteen ominaisuuksia tai erillinen lisälaite tai -anturi. Parvien etsiminen ja vedenalaisten kivikoiden ja matalikkojen löytäminen laajalta alueelta ovat viistoluotaimen tärkeimpiä hankinta syitä. Katso tästä video kuinka etsit viistokaikuluotaimella kalapaikan.Tutustu tästä viistokaikuluotaimiin.

Sidoseende ekolodsteknikens namn enligt varumärke

Live-bild under och omkring båtenDu ser också ditt bete och hur fiskarna reagerar på betets rörelser. Mycket praktisk egenskap som hjälper dig ta reda på vilket bete som funkar bäst i den aktuella situationen.


Teknikens namn enligt varumärke

Hitta fiskarna i sjön vid sommarstugan - den rörliga fiskarens val

Hur väl känner du till din stugsjös djupa ställen och bankar där du hittar gös- eller abborrstimmen en sommarkväll så du får lite fisk att röka?

Vid sommarstugan används ofta en traditionell roddbåt vid fiskandet. Då får ekolodet inte ström från en båtmotor. Vi har också bärbara ekolodoch kombienheter med engångsbatterier eller laddbara batterier som strömkälla. En bärbar enhet är lätt att montera och transportera.

En kombienhet som den rörliga fiskarens hjälp låter kanske som ett konstigt val. Men enhetens karta och GPS-positionering hjälper dig söka nya bra fiskeställen också i vattendrag längre borta, så avfärda inte kombienheten direkt.

Du kan kolla in ett fiskeställe redan på förhand och spara det i enhetens minne. På kartan kan du följa rutten till stället du valt och tack vare GPS-positioneringen ser du alltid din egen position. Bra fiskeställen du hittat kan sparas i enheten så att du hittar dem lätt också nästa gång.

Vanligt ekolod
Chirp
DSI-ekolod
Sidoseende ekolod
Kombienhet
 
Enkel observation av djup och bottenform Traditionellt ekolod med bättre urskiljning av objekt Lättare att urskilja enskilda fiskar, även dem som är nära bottnen Lodning av bottenformer och strukturer på båda sidor av båten Har förutom ekolod även kartplotter
Urskiljande av fiskstim och enskilda fiskar beror på apparaten och inställningarna Förbättrar urskiljandet av enskilda fiskar och fiskstimmens struktur Tydligare bild av fiskstim; är där flera gösar eller massor av småfisk? Underlättar sökandet av fiskstim, steniga ställen och grund

Lättare att hitta fiskeställena med hjälp av kartan

Bästa alternativet för pimpelfiske och vertikaljiggning, när man vill se betet på rutan Bättre urskiljningsförmåga tack vare flera ekofrekvenser som sänds ut samtidigt Ekokäglan är som en tunn solfjäder; betet, pirken eller trollinglodet syns sällan på rutan

Tolkning av bilden kräver lite övning, men ger mycket tilläggsinformation

Visar även båtens hastighet

Grunden till de flesta ekolod   Ofta finns i samma apparat även ett traditionellt ekolod Fås ofta som tilläggsutrustning, men ingår i vissa kombienheter

Kan använda flera olika ekotekniker beroende på modell

Kastfiske Kastfiske Kastfiske Kastfiske Kastfiske
Trolling Trolling Trolling Trolling Trolling
Pimpelfiske Pimpelfiske     Pimpelfiske
Vertikaljiggning Vertikaljiggning     Vertikaljiggning
Båtsport   Båtsport   Båtsport
    Sökande av undervattensobjekt Sökande av undervattensobjekt Sökande av undervattensobjekt

footer_content_ha

Betalningssätt:

Vi använder cookies för att du ska kunna surfa på våra webbplatser och använda alla funktioner. Genom att använda sidan godkänner användningen av cookies.
Klar Mera information