Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Välj spö enligt behovet - Happy Anglers tips för val av spö

När du väljer spö, tänk först på vad du ska använda det till. I Happy Angler är spöna indelade i: haspelspön, spinnspön, trollingspön, och metspön. I sortimentet hittar du säkert ett spö för dina behov. 

Här ger vi spövalstips både för nybörjare och erfarna fiskare. Tipsen går i samma ordning som fiskehobbyn ofta gör. Vi börjar med mete och går sedan till andra former av spöfiske. 

Vid valet av spö är det viktigt att fundera hur spöet passar just de egna behoven. Behöver du ett bra allroudspö som du kan kasta både lätta och lite tyngre beten med? Tänker du syssla med trolling, gäddfiske eller jiggning? För de här och många andra former av fiske hittar du spön i Happy Angler-webbutiken. 

  

Spönas egenskaper:  

Spöna i vår webbutik är indelade enligt fiskesätt, inte enligt betesrekommendation. Vår produktchef gör indelningen för att du säkert ska få ett spö som passar ditt fiskesätt. Många spön passar till flera fiskesätt. Andra kriterier du kan använda för att underlätta valet är pris, märke, spölängd och spötyp.  

Produkterna i webbutiken har egenskaper enligt vilka du kan filtrera urvalet. För haspel-, spinn- och trollingspön är de: märke, fiskesätt, spölängd och kundernas produktrecensioner. Särskilt ”produktrecensionsfiltret” ger värdefull information eftersom recensionerna berättar användarnas erfarenheter av produkten. 

Fenwick Ironfeather III spinnspö: ”Lätt, känsligt och enkelt att använda. Inte det allra billigaste men jag ångrar verkligen inte köpet.” - fiskfångaren 

  

Metspön  

Du sitter på bryggan en stilla sommarkväll. Det rödvita flötet guppar på vattenytan. I tystnaden hörs en avlägsen storlom som ropar; ”kooii-kokooii-kokooii-kokooii”. 

Sådana stunder av förväntansfullt blickande på det rödvita flötet har tänt fiskeglöden hos många av oss. Det gamla metspöet vi köpte på en mack finns fortfarande bakom stugknuten och väntar på oss när bryggan kallar en vacker sommarkväll. 

I Happy Anglers metspösortiment hittar du traditionella glasfiberspön men också kolfiberspön och spön för kastmete samt metset av god kvalitet. Varför välja ett metset av bättre kvalitet?

  

Varför satsa på metspöet?  

Ett metspö i kolfiber är lätt och angenämt att använda, du orkar meta längre och händerna blir inte så trötta som med ett tyngre glasfiberspö. Skillnaden märks särskilt med längre spön. För nybörjare är ett 3-4 meters traditionellt spö ett utmärkt val. Ett kortare spö är lättare att kontrollera, vilket är en fördel för små noviser. 

Fiskeklubben Stadin Kalajunnut i Helsingfors fungerar på barnens villkor. Klubben har 4 meters glasfiberspön med tävlingsset för sina medlemmar. Glasfiberspöna håller bra i tufft bruk. Det samma gäller haspel- och spinnspöna. Bra flöten gör det lättare att se när det nappar. 

”I en Fiskmaraton-artfisketävling fiskar man i 24 timmar i sträck. De flesta arterna fiskar jag med mask. Jag använder två 7 m, ett 5 m och några 3 m metspön med olika flöten och krokar. Särskilt när det gäller de längre spöna har jag varit mycket nöjd med att de är så lätta. 

Kolfiberspöna har kommit för att stanna för min del - jag tänker inte återgå till glasfiberspön.” -Juha Salonen, artfiskare och bloggare 

I Happyangler.se-webbutiken får du också spön som lämpar sig för kastmete. Kastmete är särskilt populärt i de baltiska länderna, men har hittat sin väg även till Norden. En fördel är att man når tiotals meter längre bort. 

 

Det första kastspöet - färdigt set eller inte?   

Kommer du ihåg det första kastspöet du fick prova? Kändes det konstigt att kasta med en inkapslad rulle eller började du direkt med haspelrulle? 

Det är kanske inte så lätt för den som vill börja kastfiska att välja spö och rulle. Då kan man överväga ett set med haspelrulle eller inkapslad rulle. Seten har både spö och rulle och en del är också färdigt utrustade med lina. Här hittar du färdiga haspelset och spinnspöset. Ytterst enkelt - fäst bara betet och börja fiska!  

TIPS: Inkapslade rullar är allra enklast att kasta med men haspelrullens teknik är mer avancerad och möjliggör längre och exaktare kast. Multirullar kräver mest träning men särskilt i tungt gäddfiske är multirullen oslagbar. 

  

Ett bra allroundspö - om du vill ha bara ett 

Om du inte vill bära med dig fler än ett spö på fisketuren men kanske vill prova lite olika fiskesätt så är det bra att ha ett mångsidigt spö. Ett bra allroundspö kan användas på olika sätt. För jiggfiske väljs ett känsligt spö, men är det lite stadigare kan du också kasta tyngre beten med det. 

När du blir skickligare lär du dig välja precis rätt spö för dina behov. Att rullen och spöet är i balans gör långa fisketurer skönare och minskar den fysiska belastningen. Till slut kommer du att märka att du vet exakt vilket slags spö som passar dig bäst.  
Tips: Om du inte vet hur långt spö du behöver så kan det vara bra att veta att den populäraste spölängden för nybörjare är 210-230 cm. Med ett spö av den längden är det lätt att kasta och du kan också kasta relativt långt. 

Jyri Kuusisalos tips för val av spö: ”Köp gärna en rulle och två spön så kan du njuta mer av olika fiskestilar. Skaffa en rulle med reservspole. Sätt 0,15 mm flätlina på ena spolen och 0,22 mm på den andra. Genom att växla mellan dem kan du både jigga bra och kasta lite tyngre beten. Välj spöna enligt fiskart eller den teknik du använder mest.”  – Jyri Kuusisalo 

 dd

  

Tips för val av gäddspö från Finlands största gäddfiskegrupp 

Gäddfiske har ökat i popularitet i Finland de senaste åren. En orsak är gäddfiskegruppen Hauenkalastajat på Facebook. Gruppen delar erfarenheter, gör turer tillsammans och hjälper framför allt varandra mot bättre och större rekord. 

Följ gruppen här: https://www.facebook.com/groups/238563416298800/ (FIN)

Vi frågade gruppmedlemmarna om deras tips för val av spö för olika slag av gäddfiske. 

Kastar man med shadar, det vill säga gäddjiggar, krävs ett bastant spö på grund av betenas tyngd. Bra längd på ett shadspö är 7-10 fot (2,13 m – 3 m) och betesrekommendationen får vara rejält över 50 g. 

Att kasta med spinnerbaits kräver ett lite annorlunda spö. Då är det lämpligt med ett 7 eller 8 fots spö (2,13 m – 2,43 m) med ¼- eller ½-aktion. Betesrekommendationen får gärna vara nästan 60 g. Då går det också bra att kasta lite tyngre spinnerbaits. 

Jag blev förtjust i ett spö som kändes snabbt och hade toppaktion. Till och med 24 g spinnerbaits flyger långt, betesrekommendationen är 35 g.” 
– Mika ”Gäddhunden” Vornanen, utnämnd till årets fiskeguide 2018 av Skes ry. 

Jerkbaits fiskar man med veven eller spöet. För dem är det bra att välja ett lite kortare och stabilare spö. 

  

Jiggfiske - välj spö enligt jiggmetod 

Vid dropshot-jiggning fiskar man med spön med känslig topp som känner varje rörelse i sänket som rör sig på bottnen. Den känsliga toppen visar också minsta lilla napp. Läs om dropshot-jiggning i Kalle Paavolas jigguide. 

Vertikaljiggning har ökat i popularitet särskilt bland fiskare som gillar modern teknik. Med hjälp av ekolod söker man fiskar och sänker ner jiggen strategiskt enligt det. För det här ändamålet används vanligen spön som är lite styvare och kortare än vanligt. Spön som är särskilt utvecklade för vertikaljiggning hittar du här.  

I traditionell jiggning är det bra med ett relativt stabilt spö som ändå ger bra känsla för jiggen. Ett spö med bra känsla underlättar också krokandet av fisken. En längd på 180 - 210 cm är bra för ett traditionellt jiggspö. 

I traditionell bottenjiggning indelas spöna ofta i abborr- och gösspön. Abborrspöna har vanligen toppaktion eftersom abborren ”darrar” när den griper kroken. Ett spö med toppaktion följer abborrens darr, vilket minskar risken att abborren kommer undan. Ett spö med toppaktion böjer sig alltså i toppen.  
Gösspön är styvare med mindre toppaktion. Det är för att gösens mun är benigare, gösen fiskas oftast på djupare vatten och gösen är en större fisk. Du behöver alltså ett spö med tillräcklig ryggrad men även känslighet, så att du kan göra ett mothugg i rätt stund och kroka gösen. 

  

Spelar spöet verkligen roll? 

”Jag har tiotals olika spön. De flesta av dem är precisionsverktyg för ett visst fiskesätt och en viss fiskart. Vill man maximera fångsten kan man inte pruta på egenskaperna. 

Vill jag däremot maximera fiskekänslan kan spövalet bli ett helt annat. Allt oftare - nästan alltid - tar jag med mig åtminstone ett gammalt rullspöset med glasfiberspö. De är tunga och tröga och svåra att kroka fisken med. Men på det här sättet känns varje fisk värd att få. 

Det har blivit ett sätt för mig att återuppleva fiskeglädjen från barndomen.” 

-Niko Sattonostalgifiskare 

 

Text: Juha Salonen & Milla Rannila 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!