Harlingrodd efter lax – mina tips
Det finns ett antal älvar här i Norden där man kan harlingro efter lax. Metoden i sig är gammal och beprövad och har många utövare. Metoden ger möjlighet att komma åt laxen i partier av älven där det på annat sätt skulle vara mycket svårt. Dessutom är det lite socialt fiske då man kan vara 2 eller 3 man i båten samtidigt.
Båt och metod
En båt för harlingrodd är en forsbåt i trä av gammal klassisk Norrlandsmodell. Båten är långsmal och kanske runt 6 meter lång. Roddaren sitter ofta ganska långt fram och ror båten uppströms medan båten ändå glider nedströms i älven med den starka strömmen. Linorna hålls på detta sätt uppsträckta och man ger fisken tid att inspektera betet och hugga. Antalet tillåtna spön varierar mellan olika vatten. I Tana älv tex är det tillåtet med 3 spön. Detta gör att man har ett spö rakt ut på varsin sida och ett spö rakt bakåt. När det är varmt i vattnet under högsommar är det ofta lönsamt att ro lite tvärs strömmen och sick-sacka ofta så man ger betena fart. Vid kallt vatten ror man mer upprätt och backar ner mot fiskens ståndplatser.
VIDEO:
Laxfiske i Tana - Kristian Keskitalo
Tips och trix
Jag använder mig av både flugor och vobbler vid mitt harlingfiske. De beten man använder kan variera mycket från älv till älv. I Tana tex gäller regeln att lätt dressade flugor oftast är det som lockar till hugg. Jag varierar krokstorlek men nöjer mig med ett begränsat utbud av varianter. I min flugask hittar man kanske 6-7 mönster men istället flera olika storlekar samt samma mönster bundet på dubbelkrok och trekrok. När man harlingror med fluga är det bra att inte ha bromsen för hårt utan man ska ge fisken tid att ta flugan och vända innan krokning. Vid vobblertrolling är det idé att använda vobbler med olika typer av gång. Ibland är en hård och vass gång effektiv och nästa vecka kan en mjukare gång vara det som gäller. Färgval på både vobbler och flugor ska följa vädret dvs vid soligt gärna ljusare färger med gröna inslag och vid mulet och nattfiske gärna flugor och vobbler med violett, svart eller rött. Vi ror också med ganska korta släpp bakom båten. Ofta mellan 7-15 meter.
Utrustning
Spöt ska vara 9 till 10 fot och gärna med bra ryggrad så man klarar att styra även en stor och tung fisk i hård ström. Här är tex Ugly Stick ett fint spö. De rullar jag själv använder ska rymma minimum 300 meter 040-0,45 nylon. Detta kan behövas om en stor lax bestämmer sig för att simma i strömmen! Favoriten är en ambassadeur 7000 med räkneverk. Jag gillar verkligen räkneverk för det gör det enkelt att hålla reda på sina släplängder och lite kul är det också att se hur långt fisken rusar!
Skit fiske!
Skit fiske!
Bigcatch AB
Kristian Keskitalo
- Så här väljer du en lämplig flytväst och använder den rätt »
- Gick knuten upp? Med de här tipsen gör den inte det! »
- Vilket ekolod passar mig? »
- Välj spö enligt behovet - Happy Anglers tips för val av spö »
- Tips för ditt gäddfiske »
- Jigguide - tekniker, redskap, jiggar och huvuden »
- Abborrpimpel - Happy Anglers tips för storabborrjakten »
- Vilket ekolod passar mig? »
- Användning av djuprigg - med en djuprigg får du betet på rätt djup »
- Wobblerskolan (4/8): att få betet på rätt djup »
- Wobblerskolan (3/8): val av bete »
- Wobblerskola (2/8): Öglornas och lekarnas inverkan på wobblerns simrörelse »
- Wobblerskola (1/8): Att trimma wobblern och korrigera dess simrörelse »
- Harlingrodd efter lax – mina tips »
- Harlingrodd efter lax – mina tips »
- Tips för användning av ekolod vid vinterfiske »
- Röding på vertikal – går det? »
- Gös på vertikal – Roligt och effektivt! »