Skandinaviens största fisbutik i webb

Fiskebutiken

Varukorgen är tom

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckoutGös på vertikal – Roligt och effektivt!


Vertikalfisket har under senare år haft en snabb utveckling och får hela tiden nya utövare. Metoden kräver inte dyr utrustning och går att utöva i alla vatten året runt. Fiskemetoden är spännande och extremt effektiv speciellt för gös. Under sommarhalvåret hugger gösen stenhårt och ofta väldigt nära båten. Vertikalfiske kan vara givande även vintertid.

Pelagiskt vertikalfiske
 

På våren efter islossningen hittar man ofta gösen över sjöns djupaste partier. Här väntar gösen in lekperioden men är ändå villig att hugga på en rätt presenterad jigg. Bästa metoden är att med hjälp av ett bra ekolod leta efter stora fiskmarkeringar I frivattnet. Oftast dyker dessa upp 3-8 m ner även om bottendjupet kan vara betydligt större. Man åker framåt med båten i 2-3 knop och när en fiskmarkering visar sig på ekolodet stannar eller backar man tillbaka på den. Jiggen sänks snabbt ner mot fisken och stannas en meter ovanför gösen. Oftast kommer hugget omedelbart men om så inte är fallet kan man prova att röra jiggen försiktigt upp och ner eller försiktigt lyfta den en halvmeter. Till denna typ av vertikaljiggning används lite styvare och längre vertikalspön än normalt och lite tjockare flätlina. Själv använder jag 0,15 mm flätlina eftersom huggen oftast är brutala och kräver en bra och hållbar lina. Detta möjliggör även användande av lite tyngre jiggskallar (30-40 gr) vilket även gör att jiggen snabbare kommer intill fiskens synfält. Till detta pelagiska vertikalfiske används ofta ganska stora jiggar (tex 7 tum). Dessa retar även den mest köldstela gösen till kraftfulla hugg. Denna metod ger såväl vår och höst de allra största exemplaren. Min favotitjigg till pelagiskt vertikalfiske är Lunker City Fin-S.


VIDEO:
Vertikaljiggning - pelagiskt fiske - del 1/4
4:18 min


 

Vertikalfiske längs botten efter gös
 

Under maj-juni inträffar gösens lekperiod och då hittar man ofta fisken nära stenbotten kring sjöns grynnor. De arga hangösarna försvarar den lagda rommen och hugger ofta snabbt och aggressivt på en bottenfiskad jigg. Det här går utmärkt att utföra med ett vertikalspö. När man väl hittat ett bra ställe gäller det att båten inte driver eller förflyttar sig för snabbt. När vind eller ström påverkar för mycket är det lämpligt att ankra eller ta hjälp av en elmotor. Till detta fiske är moderna elmotorer helt fantastiska! Med hjälp av en elmotor med inbyggd gps kan man stanna på ett hett område bara genom ett enkelt tryck på en knapp!. En av gösens huvudfiender denna tid är mörten som gärna kalasar på rommen och hangösarna förvarar därför ivrigt sina revir. Därför ska jiggen fiskas så nära botten som möjligt och gärna så långsamt som möjligt. Bästa tekniken är att lyfta jiggen endast några centimeter från botten för att därefter återigen sänkas till botten. Jag använder 4-5 tums Relax Kopyto-jiggar eller motsvarande till detta fiske. Jiggskallarna får gärna vara något lättare än till det pelagiska fisket (under 30 gr) och även flätlinan får vara tunnare (0,10 mm). Jiggens färg är ett hett samtalsämne. Min uppfattning är att man kan använda samma regel här som vid tex laxtrolling dvs ljusa färger vid ljust väder och mörkare vid mulet. Även vattnets färg spelar roll för valet av jiggfärg. Det är med andra ord viktigt att förse sig med ett ganska brett urval av färger redan från början. Denna metod med bottenjiggning går självfallet att bedriva under hela säsongen men effektivast är den troligen under den varmaste perioden då även vattentemperaturen är som högst.


VIDEO:
Vertikaljiggning - Bottenjiggning - del 2/4
4:17 min


 

Tips och utrustning
 

Så snart man känner det minsta pet eller hugg i handen är det viktigt med ett hårt och snabbt mothugg. Det går att använda ett vanligt spinnspö men det har visat sig att ett, för metoden avsett ofta under två meter långt vertikalspö, bäst kan förmedla hugg och napp och har därför visat sig effektivast. Med dessa spön känner man även den mest försiktiga gösens minsta pill på jiggen. En multirulle och då gärna en lågprofilrulle hjälper dig att få bästa känsla och är perfekt till detta fiske. Gösen har en hård mun och för att kunna fästa en krok i denna måste krokarna vara av bästa sort. Jag använder Gamakatsu jiggskallar och som tillägg Owners 3 krokar som stinger så långt bak på jiggen som möjligt.

VIDEO:
Vertikaljiggning - krokar, linor och jiggar - del 3/4
4:57 minVIDEO:
Vertikaljiggning - Fisketips - del 4/4
2:43 minGösbeståndet och Catch and release
 

Traditionellt har gösen fiskats på kvällar och nätter. Det nya med vertikalfisket är att det kanske är som allra effektivast dagtid. Vertikalfiske efter gös är ofta väldigt effektivt och ibland kommer man som sportfiskare helt rätt. Det är vid dessa tillfällen man ska tänka på fiskbeståndet och gärna återutsätta all fisk man inte tar vara på och framförallt större exemplar. Romfyllda stora göshonor är extra viktiga för ett fortsatt bra gösfiske och bör därför alltid återutsättas. Även om gösen är en fantastisk matfisk så är det bra att alltid skänka en tanke på de kommande säsongernas fiske. Jag rekommenderar en håv utrustad med gumminät som inte skadar fiskens fjäll eller slemskikt. Låt fisken ligga kvar i håven medan du förbereder vägning och fotografering. Lyft fisken för ett snabbt foto och vägning varefter den försiktigt återutsätts.
 

 

Abu Ambassadeur Revo MGX multirulle

Abu Ambassadeur Revo MGX multirulle


Revo MGX representerar lågprofilrullarnas nästa generation. Kompakt design med stativ i ett stycke X-Mag-legering, som tål påfrestningarna men väger lätt.
   
Abu Ambassadeur Orra SX multirulle

Abu Ambassadeur Orra SX multirulle


Ta ABUs ingenjörskunskap, Revos prestanda och en mycket trevlig prislapp. Då får du Orra, en högpresterande lågprofilrulle. Bromsen har en imponerande stopkraft på 7 kilo. Nu kan du njuta av fisket!
   
Savage Gear Vertical XLNT spinnspö

Savage Gear Vertical XLNT spinnspö


Den mycket populära XLNT-spöserien utvidgas! Detta vertikaljiggspös känsliga High Modulus Carbon-kolfiberklinga har tillverkats med hjälp av högt utvecklad och modern teknologi som gör spöet snabbt och lätt. Detta en-delars spö kan användas med både lågprofilare och liten haspelrulle. Ett perfekt balanserat och ultrakänsligt spö!
   
Relax Kopyto 5" jiggar

Relax Kopyto 5" jiggar, 10 st.


Relax Kopyto 5", räfflad shadjigg med hög profil. Fungerar extra bra i vissa vattendrag. Dessa modeller har utrymme för stora färgkontraster. Tillverkad i USA. Använd 4/0-5/0-krok för bästa gång och krokning.
   
Lunker City Fin-S Fish 7 jigg

Lunker City Fin-S Fish 7" jigg


Lunker Citys Fin-S Fish-jigger är hållbara och har en känslig gång. De är främst avsedda för dropshotfiske men fungerar utmärkt också med vanliga jigghuvuden. Prova och bli överraskad!
   
Lunker City Shaker 6 jigg

Lunker City Shaker 6" jigg


Lunker Citys jiggar är slitstarka och känsligt simmande. Shaker är en shadjigg med en årformad stjärtfena och dess gång utmärks av att hela kroppen vinglar och viftar. Jiggens större version lämpar sig för både traditionellt spinnfiske och vertikaljigg. En fin och slank shadjigg, många fiskares favorit för fiske efter gös och abborre.
   
Lunker City Shaker 4 1/2 jigg

Lunker City Shaker 4 1/2" jigg


Lunker Citys jiggar är slitstarka och känsligt simmande. Shaker är en shadjigg med en årformad stjärtfena och dess gång utmärks av att hela kroppen vinglar och viftar. Jiggens större version lämpar sig för både traditionellt spinnfiske och vertikaljigg. En fin och slank shadjigg, många fiskares favorit för fiske efter gös och abborre.
   
Gamakatsu 30 g jigghuvud

Gamakatsu 30 g jigghuvud


Jigghuvud med kemiskt vässt Gamakatsu krok. Denna krokmodell är en perfekt kombination av rätt form och trådstyrka. Den supervassa kroken garanterar utmärkt krokning. Tumregeln för att välja rätt jigghuvud är 2,5g/1m.
   
Berkley fluorocarbon Sw Stinger extra krok

Berkley fluorocarbon Sw Stinger extra krok


Extra krok för jiggfiske, försäkrar att fiskarna inte slinker bort.
   
Gamakatsu Twinex extrakrok

Gamakatsu Twinex extrakrok


Specialkrok som extrakrok till jiggar och betesfiskar. Kroken hålls i rätt position p.g.a. den lilla kroken i dess öga.
   
Berkley Nanofil 125 m Uni-filament lina

Berkley Nanofil 125 m Uni-filament lina

Berkley NanoFil är en oerhörd nyhet bland fiskelinor. Världens ledande tillverkare presenterar en lina av nytt snitt, utvecklad för haspelrullar, som flyttar gränsen för hållbarhet och smidighet. En så här tunn men samtidigt stark lina har inte tillverkats före denna. Berkley NanoFil™ är inte en nylonlina, inte en flätlina, detta är fiskelinans nästa generation! NanoFil tillverkas av tusentals Dyneema-nanofibrer som molekylärt binds ihop. Denna tillverkningsmetod skapar en lina vars kastegenskaper är otroliga och som är stark fast den skulle vara hur tunn som helst!
   
Berkley Fireline Flame Green 110 m flätlina

Berkley Fireline Flame Green 110 m flätlina


Suveränt stark och nästan helt stum! Med denna lina kastar du långt och håller utmärkt kontakt med betet. Tillverkad av Microdyneema, världens starkaste syntetiska fiber. Alla spinnfiskares absoluta favorit runt hela världen.
   
Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 180 m lina

Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 180 m lina


En av marknadens populäraste Fluorocarbonlinor.
• Helt osynligt
• Slitstark, tål nötning
• God knutstyrka
• Utmärkt som tafsmaterial
   
Savage Gear håv med gumminät

Savage Gear håv med gumminät


Mycket slitstarka men ändå lätta, fällbara båthåvar. Gumminätet försäkrar trygg och enkel hantering av fisken och trasslar sig inte i dragets krokar.
   
Berkley lipgrip + digitalvåg

Berkley lipgrip + digitalvåg


Berkleys praktiska lipgrip med digitalvåg.
   

  

Skit fiske! Nu iväg och vertikalfiska!!!


Kristian Keskitalo
Bigcatch AB
kristian@bigcatch.se
www.bigcatch.se

 

footer_content_ha

Betalningssätt:

Vi använder cookies för att du ska kunna surfa på våra webbplatser och använda alla funktioner. Genom att använda sidan godkänner användningen av cookies.
Klar Mera information