Skandinaviens största fisbutik i webb

Fiskebutiken

Varukorgen är tom

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Användning av djuprigg - med en djuprigg får du betet på rätt djupDjupriggen hjälper fiskaren att få betet att gå på rätt djup. Med hjälp av djupriggen kan man få en wobbler som normalt går på en meters djup att vid behov gå till och med ner mot 20 meters djup. När vattnen är varma och fiskarna rör sig i djupare och svalare vattenskikt är en djuprigg ett utmärkt redskap. Med hjälp av en djuprigg kan man också fiska mycket nära botten utan att det tar i. Användning av djuprigg förutsätter att det i båten finns
ett ekolod, så att man vet exakt hur djupt det är under båten.

Oberoende av vilken rovfisk man fiskar är djupriggen ett effektivt hjälpmedel. Till exempel rör sig gäddan ofta i närheten av botten på sommaren och hösten och många sjöar är 5-8 meter djupa. Djupriggen hjälper fiskaren att få betet att gå på rätt djup. Kontroll av djupet är alltså enklare med en djuprigg än med till exempel en djupparavan.


VIDEO:

När man skaffar en djuprigg bör man fundera på de ställen man fiskar på. Om man fiskar i grunda sjöar (under 10 meter) klarar man sig bra med en lättare djuprigg och en kula på ungefär 4-5 kilogram. Esim. Scotty Depthmaster 1050. Om man fiskar på större djup (10-30 meter) lönar det sig att välja en stadigare djuprigg och större kula. Till exempel Scotty Longarm Combo Propack 1092 och en 7 kilos kula. Det är viktigt när man ställer in en djuprigg att dess fäste sitter stadigt fast i båten. Ena hörnet i aktern eller en bit mot fören är bra ställen för djupriggen. Huvudsaken är att djupriggen går lätt och snabbt att använda.

När man köper en djuprigg ingår det ofta förutom själva djupriggen, en vajer, kulans fäste och en linutlösare. Till detta behöver man även en kula. Det finns kulor i olika former. Kulor som är platta som puckar eller torpedformade kulor är ett säkert val. Utlösaren kan fästas antingen direkt i kulan, som till exempel Scotty Power Grip Plus 1170 utlösaren eller i vajern ovanför kulan, som till exempel Scotty Power Grip Plus 1171 linutlösaren.

  

Användning av djuprigg:

 


 
  •  
Mata ut en lämplig mängd lina från rullen. Med en djuprigg kan man använda olika långa utlösningslängder. Lämpliga längder för gädda och gös är ungefär 5-10 meter, men gäddan kan ofta även hugga i ett bete som är ett par meter från kulan.
 
  •  
När man har matat ut önskad mängd lina fästs linan i utlösaren.
 
  •  
Ställ spöet i spöställningen, frigör spolen och lägg på spärren så att linan hålls lämpligt spänd.
 
  •  
Sänk djupriggen till önskat djup.
 
  •  
Lås spolen och veva in den lösa linan så att spöet böjer sig lite.
 
  •  
När fisken nappar lossnar linan från utlösaren och du kan enkelt drilla fisken och hala in den i båten.


Om du vill lyfta djupriggen uppåt ska du lyfta kulan till önskat djup och återigen veva in den lösa linan så att spöet böjer sig lite. Om du vill sänka djupriggen djupare ska du lägga på rullens spärr och frigöra spolen, sedan kan du sänka djupriggen till önskat djup. Veva återigen in den lösa linan så att spöet böjer sig lite. När spöet har spänts så att det böjer sig lite märks nappen tydligare på spötoppen. Fiskarna löser också lättare ut linan ur utlösaren.

Kom ihåg att följa med med ekolodet för att försäkra dig om att djuppriggens kula inte släpar längs botten utan går på lämpligt avstånd från den. Man får också fisk från mellanskikten och med en djuprigg är det enkelt att få betena att gå på rätt djup!

Det här behöver du för att använda en djuprigg


Rekommenderade produkter för djupriggsfiske:TEXT & VIDEO:

Tuomas ja Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team


 

footer_content_ha

Betalningssätt:

Vi använder cookies för att du ska kunna surfa på våra webbplatser och använda alla funktioner. Genom att använda sidan godkänner användningen av cookies.
Klar Mera information