Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Sarvkebab

Filéa sarven, ta bort revbenen och fiskhuden. Hacka filéerna i små tärningar. Hacka vitlök, ingefära och chili. Lägg alla ingredienser i en stor skål och mal dem till en jämn blandning med en stavmixer.

Kebabblandning

400 g tärnad sarvfilé

100 ml ströbröd

1 ägg

50 ml smält smör (eller olja)

1 färsk chiliskida (välj gärna hetta och om du vill inkludera fröna)

1 bit färsk ingefära

2 msk fänkålsfrön

1 msk gurkmeja

4 kaffirlimeblad

salt

För inlindning

1 paket bacon för inlindning av spetten

Du kan också utelämna baconet om du tillagar spetten försiktigt i en stekpanna eller i ugn.


Sås

200 g helfet yoghurt

Saft från 1 lime

1 msk socker

1 tsk salt

2 tsk kummin

1 tsk gurkmeja

 

Forma kebabblandningen till cylindrar runt blöta träspett. Linda in spettköttet i bacon (2 remsor/spett). Grilla spetten, vänd dem då och då till dess att de är gyllenbruna. Servera med grillade grönsaker och basmatiris.

Sarv (Scardinius erythropthalmus)



- Perfekt storlek för en matfisk: 150–500 g

- Trivs i havet, sjöar och floder, vanlig i näringsrika strandvatten

- Sarv kan lätt fångas genom fiske. Föredragna beten är bl.a. maskar, deg och majs.

 

 

Användning

 

- Välsmakande och fettsnål

- Ingen risk för maskar – sarv kan ätas rå!

- För konservering och kallrökning

- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar

- Kan förberedas som fiskbollar i en soppa

- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)



Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk

All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.


Text och bilder: Sakke Yrjölä

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!