Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Mete – det lättaste sättet att börja fiska

Minns du när du var liten och första gången fick ett metspö i handen och kastade ut det rödvita flötet? Just mete är för många den första kontakten med fiske. Mete är nog den mest mångsidiga fiskeformen och säkert också den mest tekniska – om man vill fördjupa sig i den riktigt ordentligt. Men i den här artikeln fokuserar vi bara på det grundläggande och hur man kan maximera sannolikheten att också få fisk.

 

Redskap

Metspö

Metspön finns av otaliga slag: För nybörjare och barn är ett 3–4 meter långt spö lämpligt. Ett sådant spö är tillräckligt kort och lätthanterligt att öva och lära sig kasta ut med. När färdigheterna ökar kan man sedan skaffa ett längre och dyrare metspö.

När fisketurerna blir längre kan man också fundera på att gå över till exempelvis kolfiberspön. Kolfiberspön är betydligt lättare än glasfiberspön, vilket gör att du orkar meta med till och med ett sjumetersspö hela dagen om du vill! Kolla vårt sortiment av metspön här.

 

Metrev

Metreven bör väljas enligt fiskeställe och väder. Är det blåsigt lönar det sig att välja ett tyngre flöte och sänke. Då kan du kasta bättre även i lite motvind. Bra metrevar är sådana att fisken känner så lite motstånd som möjligt när den nappar på kroken. Här kan du se våra färdiga metrevar.

När det gäller att fästa linan vid spöet är det vanligaste felet säkert att man inte mäter rätt längd på linan innan man knyter fast den. Det är väldigt lätt att kolla hur lång linan ska vara: Sätt dig på marken, ta spöet i handen och sväng linan mot dig. Rätt längd är när du i samma rörelse kan ta ändan av linan i din andra hand. Det innebär vanligen att linan är ca 20–50 cm kortare än spöet. Linan i färdiga metrevar är ofta mellan sju och tio meter lång.

Tips: När du mätt hur lång linan ska vara, ta ett gummiband och trä det på rätt ställe nertill på spöet. Vira loss lina från metrevsvindan och fäst kroken vid gummibandet. Dra linan rak och knyt fast den vid öglan i spöets topp. Vira linan runt en vinda och fäst vindan vid spöet med ett gummiband.

Nu är metspöet klart för kommande fisketurer och linan trasslar sig inte på vägen! Samma mätning kan du göra på förhand på reservlinor så har du genast rätt längd på dem om du behöver byta lina. Om metreven inte har tillräcklig tyngd kan du lägga till hagelsänken på den. Lägg till lite i taget och prova tyngden tillsammans med det bete du tänker använda. Våra hagelaskar hittar du här.

 

Kast, teknik och beten

 

Rätt kastteknik

Ha inte bråttom! Rätt hantering av metspöet kräver nästan ingen kraft - en lugn svängande rörelse räcker vanligen utmärkt. Kastandet underlättas om linan är rätt viktad och har lämplig längd, vilket är bra att beakta i förberedelserna.

  1. Lyft spöet i lodrätt läge och ta tag i kroken eller sänket.
  2. Sväng spöet lugnt mot det ställe där du vill meta och släpp linan. Obs! Plötsliga stopp och ryck får linan att trassla sig!
  3. Sätt dig ner och vänta på napp.
  4. Nappar det inte? Justera krokdjupet genom att dra flötet uppåt längs linan lite i taget tills det ligger vågrätt längs ytan. Det betyder att sänket ligger på botten. När du hittat botten, flytta flötet neråt längs linan tills det står upprätt på ytan igen. På det här sättet kan du få betet att stå nära botten.

    Tips: Olika fiskarter rör sig på olika djup. Genom att justera fiskedjupet kan du därför påverka vilka arter du mer sannolikt får på kroken!
  5. Och så det viktigaste: Slappna av!

 

Beten

Det mest traditionella betet vid mete är daggmask. Maskar kan du köpa i fiskebutiker eller gräva upp i komposten på gården. Prova också gärna andra beten än mask. Enkla beten är bl.a. majskorn, vetemjölsdeg och kokta makaroner.

Tips: Kom ihåg att mäska på fiskestället, det vill säga mata fiskarna! Karpfiskar gillar att metstället mäskas på förhand och även under metandet. Bra mäsk är till exempel söt majs och havregrynsgröt. Blanda gärna lite sand i gröten så sjunker den bättre och sprider sig på botten och lockar fiskar till platsen.

 

Bytesfiskarna

 

Abborre

Metarens vanligaste målfisk är abborren, som förekommer i nästan hela Sverige. Små abborrar kan man få nära stränderna. Mot kvällen när det skymmer kan också större abborrar dra sig mot grundare vatten och då kan det lyckas att få sådana också nära stranden.

 

Karpfiskar

Utöver abborren hör karpfiskar till de vanligaste bytesfiskarna. De finns många olika arter av dem. De vanligaste karpfiskarna är mört, sarv, id, färna, löja, sutare, braxen och björkna och de är alla lätta byten. Karpfiskarna har ibland kallats ”skräpfiskar”, men är riktigt läckra när de tillreds rätt. Toppfiskare gravar till exempel mört och säger att karpfiskar hör till det godaste man kan meta i våra vatten. Eller hur låter det med rökt braxen eller id? Hos oss hittar du också rökar och rökspån.

Sarvens främsta kännetecken är de klarröda fenorna. Sarven är också högre till formen än mörten. Stora sarvar är gulaktiga till färgen. Sarven trivs i vass och i sommarhettan kan man se deras glänsande sidor och klarröda fenor runt bryggor.

Mörten känner man bäst igen på dess röda ögon. Men ögonfärgen varierar mellan olika områden. Till exempel i näringsrika vatten och i havet är ögonen inte alltid så röda. Andra kännetecken är en blåaktig rygg och stora fjäll.

Iden är en stark kämpe på kroken. En liten id kan man skilja från en mört av samma storlek på att iden har mindre fjäll. Iden har inte heller mörtens röda ögon. Idar kan bli flera kilo tunga.

Färnan trivs i älvar och där älvarna rinner ut i havet. Färnan är en kraftig fisk som kan lockas på kroken med bl.a. korv eller till och med hundmat. Färnan känner man igen på dess breda huvud och stora svartkantade fjäll.

Löjan känns igen på sina blanka sidor och på att fjällen lossnar lätt. Dessutom är munnen uppåtvänd. Löjorna simmar nära ytan där de äter insekter. Löjan är ett utmärkt bete vid agnmete.

Sutaren är en kraftig fisk som ofta finns i närheten av näckrosor. Till de bästa betena för sutare hör daggmask och majs. Sutaren är lätt att känna igen på sina mycket små fjäll och vackra grönaktiga färg. Fenorna är mörka med runda kanter.

Tips: Smaksätt majsen med vitlök. Köp söt majs och vitlökspasta. Blanda och låt majsen ta smak av vitlöken. Mäska och meta med den smaksatta majsen.

Braxen är en av våra största karpfiskar. Braxen och björknan ser rätt lika ut och är lätta att förväxla. En skillnad är att braxen har mindre ögon och mörkare fenor än björknan. Björknan har stora ögon i förhållande till huvudet. Björknans fenor har också mer orange färg än braxens. Braxen trivs nära botten så vill du meta braxen gäller det att få ner betet vid botten.

 

Vilken art fick jag då?

Undersök fiskens kännetecken noga och är du osäker så kolla igen. Artfiske är en växande fiskeform och det kan vara intressant att se vad som faktiskt förekommer vid hemstranden. I princip kan varje art metas på sitt eget sätt, så om du vill ha olika arter lönar det sig att variera tekniken. Du kan läsa mer om artfiske i en separat artikel.

Det bästa stället är fiskestället, så ta ditt metspö och sikta in dig på närmsta strand. Spända linor och avslappnat fiske!

Text och bild: Juha Salonen, fiskebloggare

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!