Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Att välja rätt fiskelina – välj lina enligt ändamålet!

Den som ska på fisketur önskas ibland ”spända linor”. Att veta lite om olika slags linor hör till den grundläggande fiskekunskapen, så här ger vi några tips som hjälper dig skaffa lämpliga linor!

 

Linor av två huvudsakliga material

Linorna kan delas in i två huvudgrupper, nylonlinor och flätlinor. Märken finns i väldig mängd och i olika prisklasser. En välkänd tumregel gäller även här, nämligen att billigt sällan är bra, och här om någonstans lönar det sig att satsa på kvalitet och välja en lina som passar din fiskestil. Men det är förstås också bra om linan ändå är tillräckligt förmånlig så att det inte är alltför förargligt om den går av eller trasslar sig. Det är också bra att ha reservlina med sig i fiskelådan.

Nylonlinor

Nylonlinan är fiskarens traditionella lina och vanligen förmånligare än flätlinor. Nylonlinorna är gjorda av olika plastblandningar och är vanligtvis lätta att knyta och håller nötning bättre än flätlinor. De töjer också mer än flätlinorna och är bra för många slag av fiske. Nylonlinorna består av en enda fiber och kan vara mer eller mindre elastiska och styvare eller mjukare. Nylonlina kan också vara bra att ha med i fiskeväskan att användas som tafs tillsammans med flätlina. Nylonlinor kan inte rekommenderas för jiggfiske. Där är det bättre med flätlina.

Flätlinor

Flätlinor är vanligen tillverkade av spectra-, dyneema- eller dacronfibrer. Flätlinornas fördel är deras draghållfasthet och tunnhet. Flätlinor är därför bra i kastfiske, eftersom en tunn lina ger längre kast. Till flätlinornas fördelar hör också att de inte töjer, vilket ger bättre känsla för betet. Till flätlinornas nackdelar hör prisnivån, som är lite högre än nylonlinornas. Lindriga nackdelar är också den sämre nötningsbeständigheten och att flätlinorna isar lättare på vintern. Flätlina kan inte rekommenderas för vanligt mete, den passar bättre till andra fiskesätt.

Fluorocarbonlinor och fluorocarbonöverdragna linor

Den nyaste typen av lina är fluorocarbonlinorna, som kan kategoriseras som nylonlinor. De består också av en fiber. Jämfört med traditionella nylonlinor är fluorocarbonlinorna tyngre, vilket gör dem väldigt lämpliga att använda med lätta beten om du vill att betet ska sjunka lite snabbare. Fluorocarbonlinor passar bra som tafsmaterial eftersom de är nästan osynliga i vattnet.

Välj enligt ändamålet

Var, hur och vad tänker du fiska? Ska du lura vinterfiskar från isen eller njuta av trolling en solig sommardag på havet? Linorna är ofta indelade i tre kategorier enligt användningsändamål: vinterfiskehavsfiske (i saltvatten) och sötvattensfiske. Dessa kategorier definierar om linan ska tåla köld eller klara av de stora fiskarna i havet samt om de ska vara färggranna eller genomskinliga. En lina med färg är praktisk bl.a. på vintern, eftersom man ser den bättre mot snön. I jiggfiske är färggranna linor också populära eftersom de gör att fiskaren ser nappen bättre. Fiskar man i grupp är färggranna linor också en fördel, för då ser man lättare var kompisarnas linor går. En genomskinlig lina är bra bl.a. om man fiskar skygga fiskar.

Användningsändamålet bestämmer också hurudan nötningsbeständighet, knutstyrka, tjocklek och töjbarhet som önskas av linan. Nötningsbeständighet är bra när man vill undvika att betena blir kvar vid botten eller att linan går av när man får en större fisk. Knutstyrkan är rätt långt förknippad med draghållfastheten och kan definiera den. Om linans knutstyrka är dålig hjälper det inte hur bra draghållfasthet den har; den kommer ge upp vid knuten. En tjock lina behövs t.ex. i gäddfiske och tunnare linor passar bra för lättare fiske. Det talas mycket om linornas elasticitet, bl.a. vad som är en lämplig elasticitet och vad produktbeskrivningarna lovar. En tumregel är att ju mer linan töjer desto sämre känner man betet och fisken.

När man väljer lina är det också bra att kolla dess minne. Jo, linor kan faktiskt minnas! Linans minne avser hur länge den bevarar den spiralform den haft på spolen. En lina med kort minne rätar ut sig snabbt och behåller inte spiralformen, vilket är en fördel.

Vilken lina du än väljer och hur du än fiskar så kom ihåg att förvara linorna ändamålsenligt, förnya dem emellanåt (inte heller dyra linor håller i evighet) och spola på dem rätt.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!