Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Björknapinnar

Filéa björknan, ta bort revbenen och fiskhuden. Skär filéerna på längden i tre remsor så att muskelbenen på filens baksida går sönder (se bild). Blanda kryddorna med fiskremsorna i en skål. Låt kryddorna stå i minst en halvtimme. Häll i vetemjölet och blanda. Häll i det vispade ägget och vänd försiktigt. Häll blandningen av ströbröd och majsflingor på fiskremsorna i skålen innan du lyfter dem till stekpannan.

 

400 g björknafilé (3–5 fiskar) i remsor

3 torkade kaffirlimeblad, krossade

1 vitlöksklyfta, finhackad

Skal och saft från ½ lime

1 msk gurkmeja

Salt


Smet

100 ml vetemjöl
1 ägg
50 ml ströbröd
50 ml krossade majsflingor


Sås

100 g majonnäs
Saft från ½ lime
1 tsk



Om filén skärs som på bilden kommer muskelbenen att gå sönder och den kan ätas utan svårigheter.

 

Stek fiskremsorna i små omgångar i en oljad stekpanna tills de är gyllenbruna. Använd medelhög värme för att förhindra att fisken bränns. Servera med blomkålsgryta, stekta sommargrönsaker och limemajonnäs.

 

 

Björkna (Abramis bjoerkna)


- Perfekt storlek för matfisk 200–500 g

- Trivs i havet, sjöar och floder, vanlig i näringsrika vatten

- Björkna kan lätt fångas genom fiske. Föredragna beten är bl.a. maskar, deg och majs.


Användning

 

- Välsmakande och fettsnål

- Ingen risk för maskar – björkna kan ätas rå!

- För konservering och kallrökning

- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar

- Kan förberedas som fiskbollar i en soppa

- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)

 

Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk

All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.


Text och bilder: Sakke Yrjölä

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!