Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Grundskola för gäddfiske – Fiskhanteringstips för nybörjare

Gäddfiske och att fånga sina drömfiskar är varje fiskares dröm, som man tillbringar timmar på vattnet för att förverkliga. Varje timme på vattnet och varje fiskkontakt lär dig att hantera fiskar och din utrustning bättre.

Jag trodde själv att jag visste något om gäddfiske och fiskhantering, men under ledning av Jani Haavisto (Finlands importör för Mikado) blev små saker som jag inte tidigare hade tänkt på viktiga, vilket gjorde hanteringen lättare, snabbare och trevligare.

Hantering av fångst och frigivning eller att ta till mat

Fisken är nu i håven. När vattentemperaturen är hög är det viktigt att snabbt trötta ut fisken och håva den eller släppa den vid sidan av båten. Innan fisket har du tagit fram utrustningen i båten så att de är lättillgängliga.

Långnäbbade tänger, avbitartänger, en fiskhanteringshandske och naturligtvis en tillräckligt stor håv. Kolla urvalet av tänger och håvar.

Den uttröttade fisken är nu i håven, och fisken kan hanteras på två sätt:

Nackgreppet (bild 1 ovan) är det snabbaste och säkraste sättet att ta fisken för hantering. Greppa fisken stadigt i nacken, mitt emellan gälarna. När du trycker ner gälarna, öppnar fisken automatiskt munnen, vilket gör det mycket lättare att frigöra fisken. Nackgreppet fungerar för mindre fiskar, men det kan vara svårt att få grepp om de större fiskarnas tjocka nackar.

Lip lock-greppet (bild 2 ovan) är till en början mer utmanande, men med träning och repetition blir det snabbt och säkert. För greppet glider fingrarna på den handskbeklädda handen mellan gälskyddet och gälarna mot fiskens näbb. När gälskyddet når näbben kan fisken lätt lyftas, och fisken öppnar återigen munnen för att frigöra kroken.

Man kan hjälpa till att öppna fiskens mun med en käköppnare, men ett korrekt taget nack- eller lip lock-grepp öppnar fiskens mun nästan alltid.

Ofta är krokarna bara fästa vid munnen, men i värsta fall är krokarna och betena djupt inne i fiskens svalg. Då är det viktigt att tänka på det snabbaste sättet att frigöra fisken från krokarna: att klippa krokarna.

Bra avbitartänger, som lätt klipper av tjockare krokar, är användbara för att frigöra både fiskar och fiskare från krokarna. För att klippa krokar är det bra att ha olika storlekar av trekrokar och tänger med en spets för att öppna betesringar.

Om fisken ska användas som mat är det inte nödvändigt att ta bort betet. Greppa fisken stadigt och slå den med en klubba eller annat hårt föremål mellan ögonen en eller flera gånger.

När fisken är bedövad, skär av gälskyddet. Det räcker att skära av gälskyddet för att tömma blodet och förbättra fiskens kvalitet. Under varma tider, kom ihåg kylkedjan, fiskar förstörs snabbt utan kylklampar eller is.

Dessa tips är bra att komma ihåg även när man trollar efter gös. Om en gädda biter på en stor wobbler med trekrokar vet du hur du ska hantera fisken och skydda både dig själv och fisken.

Om du vill frigöra fisken, se till att den håller sig upprätt och inte vänder magen uppåt innan du släpper tillbaka den. Om du använde nackgreppet, öppna gälarna lite genom att lyfta dem. Detta hjälper fisken att andas.

En kort checklista för fiskhantering

  1. Säkerställ din och fiskens säkerhet. Fisken som väger mindre än tre kilo kan hanteras med nackgreppet, större är lättare att hantera med lip lock-greppet.
  2. Ha håv, frigivnings- eller bedövnings- och blödutrustning inom räckhåll. Kolla vårt håvutbud här.
  3. Var snabb, håll fisken stadigt.
  4. Dokumentera fisken snabbt och om du frigör den, se till att den simmar iväg. Om du ska använda fisken som mat, bedöva och blöd den snabbt för att förbättra kvaliteten på köttet. Se till att hålla kylkedjan. Kolla vårt kylboxutbud här.

Text: Juha Salonen, Finlands sämsta gäddfiskare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!